Schitul Pahomie Muntele Buila

Ceramica de Horezu

Maldaresti

Trovantii de la Costesti

Parcul national Buila Vanturita

Cheile Oltetului

Comuna Slatioara

Comuna Vaideeni

 

“Horezu – unde pământul ia formă…”

          Asociatia Depresiunea Horezu in parteneriat cu Primaria orasului Horezu,  Asociatia Mesterilor Populari “Cocosul de Hurez” si Asociatia pentru Promovarea Patrimoniului Autentic Horezu implementeaza  proiectul cu titlul “Horezu – unde pamantul ia forma…”, proiect cu finantare nerambursabila in baza contractului de finantare nr. 201/19.04.2013   semnat cu Administratia Fondului Cultural National. In cadrul acestui parteneriat se va asigura organizarea si desfasurarea celei de-a doua editii internationale a Targului de Ceramica Populara „COCOSUL DE HUREZ”.

          Proiectul are o valoare totală de 65.042 lei, finanţarea acestuia fiind asigurată din două componente; 51.042 lei de la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi 14.000 lei de la aplicant şi parteneri, proiectul derulându-se pe perioada acestui an 2013.

          Proiectul isi propune sa continue dezvoltarea internationala a celui mai important eveniment al mestesugului olaritului in Romania, Festivalul anual al ceramicii traditionale romanesti COCOSUL DE HUREZ, proces inceput in 2012 printr-un proiect similar celui de fata, finantat prin AFCN. In acest scop, au fost invitati mesteri ceramisti din Franta, Italia, Spania, Grecia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria si reprezentanti ai Asociatiilor Nationale ale Centrelor Ceramicii din Franta, Italia si Spania, cofondatori alaturi de Romania ai unei Grupari Europene de Cooperare Teritoriala dedicate olaritului. In acest context, de largire a ariei de referinta a ceramicii romanesti, se va realiza si o ridicare a standardului de organizare a acestui eveniment, utilizand resursele furnizate de proiect, in eventualitatea aprobarii finantarii. Acest lucru se va realiza prin punerea in practica a unor solutii si initiative dezvoltate de-a lungul derularii evenimentelor din anii precedenti si schimbului de experienta cu organizatii cu preocupari similare care organizeaza evenimente de acelasi tip de mare importanta in peisajul ceramicii europene, initiative care nu s-au concretizat tocmai datorita lipsei acestor resurse. De asemenea, se va realiza interconectarea mesterilor olari romani cu omologii lor din alte tari europene pentru a gasi impreuna solutii viabile care sa asigure perenitatea acestui mestesug, afectat de pierderea unor centre importante ale ceramicii romanesti si europene datorita adaptarii dificile la progresul tehnologic, invazia ceramicii contrafacute, evenimentele sociale, economice si istorice.

          Scopul proiectului cultural „Horezu – unde pamantul ia forma…” este sprijinirea, promovarea, conservarea si valorificarea mestesugului ceramicii traditionale din Romania, componenta a Patrimoniului cultural national si mondial.

Obiective specifice:

  1. Organizarea Targului de Ceramica Populara „COCOSUL DE HUREZ” – editia 2013, cu participarea unor reprezentanti ai ceramicii din 8 tari europene.
  2. Participarea cu stand a unei delegatii a ceramicii din Romania la Targul European de Ceramica „ARGILLA” 2013 – Marsilia, Aubagne, Franta.

FLUTURAS PROMOVARE PROIECT

PLIANT PROMOVARE PROIECT