Schitul Pahomie Muntele Buila

Ceramica de Horezu

Maldaresti

Trovantii de la Costesti

Parcul national Buila Vanturita

Cheile Oltetului

Comuna Slatioara

Comuna Vaideeni

 

Proiect AFCN – Cocosul de Hurez – bastion al perenitatii ceramicii traditionale romanesti

“Cocosul De Hurez – bastion al perenitatii ceramicii traditionale romanesti”

                        Asociatia Depresiunea Horezu in parteneriat cu Consiliul Local Horezu si Asociatia Mesterilor Populari “Cocosul de Hurez” implementeaza  proiectul cu titlul “Cocosul de Hurez- bastion al perenitatii ceramicii traditionale romanesti”, proiect cu finantare nerambursabila in baza contractului de finantare nr. 137/16.03.2012 semnat cu Administratia Fondului Cultural National. In cadrul acestui parteneriat se va asigura organizarea si desfasurarea primei editii internationale a Targului de Ceramica Populara „COCOSUL DE HUREZ”.

                        Proiectul isi propune sa dezvolte o latura internationala a celui mai important eveniment al mestesugului olaritului in Romania, Festivalul anual al ceramicii traditionale romanesti COCOSUL DE HUREZ. In acest scop, vor fi invitati mesteri ceramisti din 8 tari europene si reprezentanti ai Asociatiilor Nationale ale Centrelor Ceramicii din Franta, Italia si Spania, cofondatori alaturi de Romania ai unei Grupari Europene de Cooperare Teritoriala dedicate olaritului si mesteri ceramisti din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria si Serbia. In acest context, de largire a ariei de referinta a ceramicii romanesti, se va realiza si o ridicare a standardului de organizare a acestui eveniment, utilizand resursele furnizate de proiect. Acest lucru se va realiza prin punerea in practica a unor solutii si initiative dezvoltate de-a lungul derularii evenimentelor din anii precedenti si schimbului de experienta cu organizatii cu preocupari similare care organizeaza evenimente de acelasi tip de mare importanta in peisajul ceramicii europene, initiative care nu s-au concretizat tocmai datorita lipsei acestor resurse.

                            Scopul proiectului cultural „COCOSUL DE HUREZ – bastion al perenitatii ceramicii traditionale romanesti” este sprijinirea, promovarea, conservarea si valorificarea mestesugului ceramicii traditionale din Romania, componenta a Patrimoniului cultural national, iar obiectivul sau general este promovarea patrimoniului cultural national al Romaniei  prin integrarea ceramicii traditionale din Romania in peisajul ceramicii europene.

Obiectiv general:

Promovarea patrimoniului cultural national al Romaniei  prin integrarea ceramicii traditionale din Romania in peisajul ceramicii europene.

 Obiective specifice:

  1. Organizarea Targului European de Ceramica Populara „COCOSUL DE HUREZ” – editia 2012, cu participarea unor reprezentanti ai ceramicii din 8 tari europene.
  2. Participarea cu stand a unei delegatii a ceramicii din Romania la Targul European de Ceramica „ARGILLA” 2012 – Faenza, Italia.                                                                                                                   

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National