Schitul Pahomie Muntele Buila

Ceramica de Horezu

Maldaresti

Trovantii de la Costesti

Parcul national Buila Vanturita

Cheile Oltetului

Comuna Slatioara

Comuna Vaideeni

 

Descriere Maldaresti

DATE GENERALE LOCALITATEA MALDARESTI

RELIEFUL
Comuna Maldaresti se afla situata pe valea raului Luncavat, intre dealul Tomsanilor si Magura Slatioarei. Comuna Maldaresti este strabatuta de raul Luncavat si de paraurile Ciupa si Valea cu Pietrele.
CLIMATUL
Este temperat continental specific zonei subcarpatice, este racoros cu temperaturi medii anuale de 6 grade Celsius si precipitatii abundente.
TERITORIUL ADMINISTRATIV
Comuna Maldaresti are o suprafata de 2873 ha din care 375 ha o reprezinta suprafata intravilanului, iar 2498 ha extravilan.

Suprafata agricola – 2102 ha din care:
arabil 174 ha;
livezi 315 ha;
vii 11 ha;
pasuni 482 ha;
fanete 1120 ha;
paduri 625 ha.

Populatia este de cca. 2100 locuitori.
Localitatea Maldaresti se invecineaza cu:
-la NORD – orasul Horezu
- comuna Vaideeni
- la EST – comuna Tomsani
- la SUD – comuna Cernisoara
- comuna Otesani
- la VEST – comuna Stroesti
- comuna Slatioara

Teritoriul administrativ al comunei cuprinde un numar de 4 sate: satul resedinta Maldaresti si un numar de 3 sate apartinatoare: Maldaresti de Jos, Telechesti, Rosoveni.

Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt cultivarea porumbului si cartofului, pomicultura, apicultura, cresterea animalelor (bovine, caprine si oi), olaritul si exploatarea lemnului si prelucrarea lemnului. SCURT ISTORIC Primele marturii arheologice: Pisania de la Biserica Veche Maldaresti (1791). Prima mentiune documentara: 12.06.1504 Radu cel Mare Monumente istorice: – Cula Greceanu construita in secolul XVI, denumita dupa familia Greceanu, careia i-a fost daruita prin zestre de familia Maldarescu. Cula este constructie cu rol de aparare si locuit. Parterul este amenajat pentru a se apara, iar etajul pentru a se locui. – Biserica de lemn Sf. Dumitru Maldaresti de Jos construita in anul 1588 de pitarul Dumitrache Maldarescu. – Biserica Veche Sf. Nicolae si Sf. Voievozi Maldaresti construita in anul 1791 de Jupan Gheorghe Maldarescu. – Cula Duca construita in anul 1818 de catre Gheorghita Maldarescu – Casa memoriala I. G. Duca – construita in anul 1912 de catre I. G. Duca Localitatea este strabatuta de catre DN 67 Rm. Valcea Tg. Jiu si DN 65C Craiova Horezu. In localitate se desprind din DN 67 drumul judetean DJ676H care asigura legatura cu DN 65C, iar din DN 65C drumurile comunale DC 139 Ciupa Maldaresti; DC 140 Maldaresti Maldaresti de Jos si DC 141 Maldaresti Tomsani.

Lasă un răspuns