Schitul Pahomie Muntele Buila

Ceramica de Horezu

Maldaresti

Trovantii de la Costesti

Parcul national Buila Vanturita

Cheile Oltetului

Comuna Slatioara

Comuna Vaideeni

 

Descriere Vaideeni

     Comuna Vaideeni este situată la limita nord-vestică a Judeţului Valcea, la poalele Munţilor Căpăţani, in nordul Depresiunii Subcarpatice Horezu, pe valea superioară a raului Luncavăţ, fiind prima localitate pe care acest rau o străbate la coborarea sa din munte.

     Coordonatele geografice ale localităţi o situează la intersecţia paralelei de 45º 10′ 30” latitudine nordică cu meridianul de 23º 55′ 30” longitudine estică.

     Comuna Vaideeni,  este alcătuită din mai multe sate: Vaideeni , Izvorul Rece, Cornet, Mariţa şi Cerna .

     Suprafaţa comunei Vaideeni este de 15759ha. ceea ce reprezintă 2,68% din suprafaţa judeţului Valcea. Din suprafaţa totală, circa 10.000 ha. este suprafaţă ocupată de pădure,  iar 2398 ha reprezintă păşunile alpine.

     In  nord, comuna Vaideeni se invecinează cu localitatea Mălaia, linia urmand apoi creasta Munţilor Căpăţanii intre varful lui Roman şi Curmătura Furnicerului. In est prezintă o limită administrativă faţă de satele subordonate oraşului Horezu (Barzoteni şi Urşani), in lungul interfluviul dintre raurile Luncavăţ şi Urşani. La sud, limita faţă de localitatea Slătioara urmăreşte inşeuările dintre Gruiurile Mariţei şi Cernei, iar in vest limita faţă de comuna Polovragi (şi faţă de judeţul Gorj) este dată de interfluviul dintre raul Cerna şi raul Racoviţa.

     Distanţa faţă de reşedinţa judeţului – municipiul Ramnicu-Valcea – este de 50 km, faţă de Tg-Jiu – 74 km , faţă de Craiova – 120 km , faţă de Slatina – 120 km , faţă de Piteşti – 110 km , faţă de Sibiu – 150 km .

Lasă un răspuns